Slik unngår du fettkrise etter julens matlaging!

Tekst: Øivind Skorve, 19.12.17, Foto: Istock, ifi.no

Av og til er sporene og etter jule- og nyttårsfeiringen vel tydelige. Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med.

Innbrente matrester og skitne ovnsvinduer er ikke uvanlig etter julens matkalas. Om du ikke har gjort det allerede, bør du sette av noen minutter til å rengjøre ovnen på nyåret. Da slipper du både ubehagelig matos og lukten av brente matrester når du bruker ovnen. 

 

Skitten ovn

Innbrente matrester gir en svært ubehagelig lukt, vask dem vekk først som sist.

 

Effektivt med rengjøringsspray

Venter du for lenge, blir jobben vanskeligere og mer tidkrevende, og den ekle lukten kan sette seg både i klær og møbler. Heldigvis finnes det gode spesialmidler beregnet på rengjøring av ovn. Siden det ofte sitter fast mye fett og sot, er det lurt å bruke et relativt kraftig rengjøringsmiddel. Bare spray på, la det virke litt og tørk av. Deretter bør du skylle av med rikelig mengder vann.

Venter du for lenge, blir jobben vanskeligere og mer tidkrevende

 

Fettkrise i vasken?

I julen både lager, spiser og kaster vi store mengder mat, og alle er dessverre ikke like nøye med hvordan de håndterer fett- og matrester. Litt for ofte havner matfett rett i kjøkkenvasken, med tette rør og kanskje vannskader som resultat.

 

Stekepanne

Ikke i vasken: Hell matfett i en tom melkekartong, eller la det stivne før du kaster det i posen for matavfall.

 

Husk at tette rør også kan tiltrekke seg rotter som kan forårsake store skader. Det er altså en stor fordel å ta tak i problemet omgående før det utarter seg. 

Husk at tette rør kan tiltrekke seg rotter som kan forårsake store skader

 

Les også: Hører du krafselyder i vegger og tak?

 

Effektive hjelpemidler

Det finnes flere effektive avløpsåpnere og proppløsere som effektivt løser opp fettet i rørene når de er helt tette. Flytende avløpsåpnere er stort sett tyngre enn vann, og synker ned der proppen er og løser den opp. De er enkle å bruke og skader ikke rørene. Både Plumbo og Jif har slike produkter som du får kjøpt i butikken.

 

Litt for ofte havner matfett rett i kjøkkenvasken

 

Gjenstridige flekker

Rester fra fett, kaffe, rødvin og stearin kan fort sette stygge flekker på bord, duker, tepper og puter. Det lureste er naturligvis å ta flekkene mens de fremdeles er våte, men det er jo ikke alltid du oppdager flekkene med en gang.

Det lureste er  å ta flekkene mens de fremdeles er våte

 

Rødvinsflekker

Rødvinsflekker kan være vanskelig å fjerne, men et flekkfjerningsmiddel løser som regel problemet.

 

Er det flekker fra kaffe, te eller vin som er problemet, kan du bruke vann før du trår til med egnet flekkfjerningspulver. Det finnes også effektive flekkfjeringssprayer.

 

Sjekk med produsenten

Skal du fjerne flekker fra et teppe, bør du alltid sjekke med produsenten hva teppet tåler.

Noen tåler sterke rengjøringsmidler, mens andre ikke gjør det. Vil du bruke en flekkfjerner, velg en som er spesielt utviklet til bruk på teppe, og som ikke bleker eller ødelegger fargene. Det er lurt å forhøre deg der du har kjøpt teppet – ofte har de også egne løsninger du kan bruke.

Noen tepper tåler sterke rengjøringsmidler, mens andre ikke gjør det

Et smart tips, særlig hvis det er snakk om flekker fra fett eller stearin, er å starte med en møbelrens som trenger inn i treverket, tekstilet eller teppet først. Deretter kan du bruke et flekkfjerningspulver som absorberer fettet og trekker det ut fra overflaten. 

Andre leste også