Derfor bør du fikse småskader

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no, 04.08.17, Foto: ifi.no

Oppdager du småskader på hytte- eller husfasaden, bør du reparere dem med en gang.


Det er ikke mye som skal til før kledningen får en skramme. Kanskje har du vært uheldig med en bilhenger eller snøfreseren ble litt vel nærgående i snøføyka sist vinter. Selv om skaden i utgangspunktet ikke er så stor, kan det over tid oppstå problemer.

Hvis malingfilmen er ødelagt tar det nemlig ikke lang tid før fukt trenger inn i treverket og angriper overflatebehandlingen innenfra. Derfor bør du reparere skaden med en gang.

 

Sprekk

Er malingsfilmen sprukket tar det ikke lang tid før vann begynner å trekke inn i treverket.

 

Les også: Sliter du med dette problemet?

 

Vann er som skadedyr

Fukt fungerer på mange måter som mus og andre skadedyr, selv med små innganger trenger de seg inn og gjør stor skade. Dersom «såret» får stå ubehandlet til neste gang huset skal males, vokser skaden og grunnarbeidet blir mer omfattende og tar lengre tid å utbedre.

 

Fasadeskade

Her er skadene allerede godt synlige.

 

Når skaden flikkes med en gang, er treverket friskt og det er ikke nødvendig med ekstra skraping. Det eneste du trenger er å pensle grunning på området som er skadet og flekkmale over når grunningen er tørr.

 

Ta en tur rundt huset

Det samme tipset gjelder dersom du oppdager oppsprekking rundt endeved, spikerhull og stifter. Ta en tur rundt huset eller hytta og sjekk tilstanden nå, så er du sikker.

 

Endeved

Sprukket endeved er som regel enkelt å oppdage.

 

– En halvtimes jobb nå på sensommeren sparer deg for flere timers arbeid om et par år, lyder den klare oppfordringen fra IFIs fagpanel for maling.

 

Maling

Andre leste også