Oppskriften på en full BSU-konto

Av: Pernille S. Borchgrevink, 11.01.17 Foto: Istock /DNB

Går du glipp av flere titalls tusen kroner i skattefradrag og renter fordi du ikke sparer riktig? Her er Silje Sandmæls råd.

.

Med dagens høye boligpriser og krav til egenkapital på 15 prosent blir det enda viktigere for unge å spare riktig, og begynne i tide. 

Silje

 

Når det gjelder å spare til egen bolig er BSU den beste spareformen vi har i dag for unge opptil 33 år.

- Ikke bare får du en god rente på pengene som spares, du får også et skattefradrag, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Med skattefradraget betyr det at reell avkastning på sparte BSU-penger hvert år er godt over 20 prosent. Ingen annen spareform er i nærheten så bra. Dessverre er det alt for mange unge som går glipp av denne muligheten.

 

Unge henger etter 

I dag er det alt for få unge som sparer aktivt i BSU, kun en av tre blant DNBs unge kunder sparer i BSU hvert år. Det er alt for lavt, sier forbrukerøkonomen.  


Treghet på sparingen gjør at mange unge blir hengende langt etter med boligkjøpet.  

- Mange får seg nok en blåmandag når de våkner og innser at de må bli i leiemarkedet en lenger periode fordi de ikke har spart opp nok egenkapital, sier Sandmæl. 

 

60 000 kroner i skattefradrag

For å få full effekt av BSU, må du ha en skattbar inntekt på nærmere 70 000 kroner. Fyller du da opp den årlige kvoten på 25 000 kroner vil du da få 5000 kroner trukket fra skatten din.

Samlet kan du få hele 60 000 kroner i skattefradrag hvis du fyller opp maksimalt sparebeløp som er 300 000 kroner. 

- For å få mest rente på pengene du setter inn på BSU må de settes inn i januar. På den måten vil du få rente fra årets begynnelse, forteller Sandmæl. 

Har du ikke nok til å spare hele beløpet i januar, bør du sette opp en løpende spareavtale. 

 

Her kan du starte sparing i BSU 

 

Slik lykkes du  

Oppskriften til å lykkes med BSU-sparingen er å spare jevnt og trutt, - og unngå skippertak, råder Sandmæl.

- Opprett en månedlig spareavtale med et fast beløp, da blir det enklere å lykkes med sparingen, sier Sandmæl. Med månedlige trekk på lønningsdato er det lettere å komme i mål før nyttårsaften.

Gjør sparingen til en naturlig del av de månedlige utgiftene dine.

- De fleste unge har sommerjobber eller ekstrajobber ved siden av studiene. Kanskje har du litt til overs fra storstipendet man får fra Lånekassen i janar.

Benytt anledningen til å spare til det du drømmer om å oppnå i fremtiden, legger hun til. 

 

Sandmæls oppskrift til en full BSU: 

  • Gå gjennom forbruket ditt for å kartlegge hva du bruker pengene dine på. 
  • Bestem deg for hvor du kan kutte, og stokk om på økonomien. Da vil du få frigjort penger som kan gå til boligsparing. 
  • Sett opp et budsjett for å holde kontroll på forbruket ditt. Her skriver du opp inntekten og utgiftene dine. Sett av rom til spaing.
  • Bestem deg for hvor mye du kan spare til bolig hver måned. Oprett deretter en fast månedlig spareavtale i nettbanken. Det kan være lurt å sette trekkdato til den dagen du får lønn. 
  •  Sett inn litt ekstra når annledningen byr seg, for eksempel hvis du får penger til bursdag, har hatt sommerjobb, eller fått feriepenger. 

 

Les også: 

Få fart på sparingen din i 2017

Hvordan er reglene for hvor mye lån du får i Norge?

 

Andre leste også