Kutt den økonomiske navlestrengen!

Av Pernille S. Borchgrevink, 11.2.2017 Foto: DNB/Istock

Har du hjulpet poden inn på boligmarkedet? - Da er det kanskje på tide å kutte pengehjelpen også, mener forbrukerøkonom.

Det er viktig å lære barna om privatøkonomi, og den beste lærdommen får de når de må klare seg selv. Alt du gjør før den tid skal hjelpe dem å forberede seg.

- En gang må du gi slipp, sier Silje Sandmæl. Her er rådene til hvordan du kan kutte båndene!

 

Halvparten av norske unge får hjelp til bolig

Nær halvparten av de under 35 år fikk hjelpe hjemmefra til å kjøpe sin første bolig, viser undersøkelse DNB fikk gjennomført i 2016.

- Å stille som kausjonist, gi pengegave eller være medlåntaker er de vanligste måtene vi hjelper barna inn på boligmarkedet. Men hva gjør du når det er på tide å kutte det økonomiske båndet? 

Viktig å forberede barn for voksenlivet.

Da kan boligprisøkningen være en gylden mulighet, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl. - Jeg skal forklare hvordan.

 

Mor og datter

Vi foreldre vil gjerne hjelpe barna våre, men når de endelig er flyttet ut er det på tide å gi slipp, mener Silje Sandmæl. - Hjelp dem å bli økonomisk selvdrevne!

 

Økonomisk selvstendig

Med dagens høye boligpriser er det naturlig at mange foreldre ønsker å hjelpe barna å få en fot innenfor. Men det kan være lurt å ha en tidsramme for hjelpens varighet, sier Sandmæl. 

- Målet er å hjelpe barna våre til å bli økonomisk selvstendige individer. Da må vi kutte hjelpen etter hvert, sier Sandmæl. 

Å hjelpe barna kan gjøre at du selv må gi slipp på egne drømmer.

- I tillegg kan det å hjelpe en sønn eller datter, eller flere søsken, inn på boligmarkedet påvirke din egen økonomiske frihet. Blant annet kan det bety at du mister fleksibiliteten til å bruke kapitalen på egen bolig, legger hun til. 

 

Bruk boligprisøkningen! 

Sandmæl trekker frem boligprisøkningen som en gyllen mulighet til å bryte den økonomiske forpliktelsen mellom foreldre og barn. 

Prisoppgangen kan frigjøre deg fra å være medlåntaker.

- Står du som medlåntaker vil en prisoppgang på boligen til poden etter hvert kunne frigjøre deg som medlåntaker. Da er det kun barnets evne til å kunne betjene lånet alene som har betydning, sier hun. 

- Har du stilt med tilleggssikkerhet kan også en prisoppgang være nok til at sidesikkerheten kan fjernes fra barnets lån når verdien på boligen har steget, og god nok sikkerhet kan stilles på egen hånd. Det dere må gjøre er å sende banken en ny verdivurdering som viser dette, legger hun til. 

 

Les også: Hvor mange får hjelp til å kjøpe bolig?

 

Gitt privat lån?

Har du hjulpet barnet ditt på andre måter, for eksempel med å gi privat lån, finnes det også muligheter for å gjøre poden økonomisk selvstendig, forteller Sandmæl. 

Gjør privatlån om til lån i banken i stedet. 

- Har boligens verdi steget, vil barnet ditt kunne få et høyere lån etter hvert. Han eller hun kan da søke om et noe høyere boliglån og betale deg tilbake. Dette forutsetter selvfølgelig at barnet har betalingsevne, forteller hun. 

Har du gått inn som medeier da boligen ble kjøpt, kan din andel i ettertid overføres til barnet, eller barnet kan kjøpe deg ut, opplyser Sandmæl. 

 

Ta pengepraten!

Hvis tiden er inne for å kutte det økonomiske båndet bør du forberede junior på hva dette innebærer, råder Sandmæl. 

- Hvordan det vil påvirke barnets lommebok kommer an på hvilken hjelp du har gitt i utgangspunktet.

Uavhengig av hvordan du har hjulpet bør du ta pengepraten før eller siden.

 

Skal du for eksempel frigjøre deg som medlåntaker må poden kunne vise banken at han eller hun kan betjene lånet alene. Da bør det settes opp et budsjett som viser at det er rom for lånekostnadene, sier Sandmæl. 

- Uavhengig av hvordan du har hjulpet bør du ta pengepraten om hva det koster å leve, og gjør det klart at det forventes at han eller hun kan klare seg selv.

Fortell også om viktigheten av å spare og å ha noe i bakhånd til uforutsette hendelser, legger hun til. 

 

Les også: Hvordan hjelpe barna inn på boligmarkedet?

 

.

Andre leste også