Har foreldre en plikt til å hjelpe barna inn på boligmarkedet?

Av Pernille S. Borchgrevink, 13.6.2017 Foto: DNB, Istock og NTB Scanpix

Ja, sier et flertall av befolkningen i en ny undersøkelse foretatt av Ipsos. - Tenk langsiktig, sier finansrådgiver.

.

Høye boligpriser og ny boliglånsforskrift har gjort det vanskeligere for førstegangskjøpere å komme seg inn på boligmarkedet.

- De høye prisene har skapt en debatt om at unge må få hjelp til å komme inn i egen bolig.

 

Mange kan forvente å få hjelp

Ipsos har spurt befolkningen om boligsparing til barn nå på våren 2017. "Har foreldre en plikt til å hjelpe barna sine?", spurte vi. 

 Firgur som viser hva folk svarte i spørreundersøkelse

65 % av befolkningen var helt eller delvis enig i at foreldre har en plikt til å hjelpe barna inn på boligmarkedet (DNB Eiendomspuls 2. kv 2017)

Nesten 7 av 10 mener foreldre bør hjelpe barna 

Samtidig ser vi at  nesten én av to i foreldregenerasjonen sier at de planlegger å hjelpe barna sine med boligkjøp. Dette er også et tema i rådgivingssamtaler vi har med kunder, sier Folkvord, som ikke er overrasket over undersøkelsen. 

- Mitt råd da er å spare gjennom barnas oppvekst. Og involver gjerne barna i sparingen, så lærer de noe underveis også.

 

Hanna Folkvord i DNB

- Ved boligkjøp er det ofte snakk om store summer, og å kausjonere eller stille som medlåntaker vil påvirke din egen økonomiske frihet mer enn du kanskje ønsker, sier finansrådgiver i DNB Hanna Folkvord. Foto: Stig Fiksdal/DNB

 

Gjeldstyngede foreldre 

Det finnes mange måter å hjelpe barna inn på boligmarkedet. De vanligste metodene er å stille med sikkerhet i egen bolig eller gi forskudd på arv, viser tall fra høsten 2016.

- Altfor mange i foreldregenerasjonen har imidlertid allerede strukket gjeldsstrikken langt, sier Folkvord.

Hjelp barna dine uten å sett egen økonomi i fare

 

Tall fra SSB viser at norske husholdninger gjeld økte med 6,6 prosent bare fra februar i fjor til februar i år. Derfor bør mange tenke seg godt om før de fyller på ytterligere for å hjelpe barna. 

-Ved å spare gjennom barnas oppvekst får du fordelt hjelpen over tid uten at det går så hardt ut over egen økonomi, legger hun til. 

 

Her kan du laste ned appen som gjør det litt morsommere å spare.

 

 Liten smårolling

Når barna er små kan det synes lenge til de skal ut å stå på egen ben, men begynner du i det små med en spareavtale hver måned blir det et stort beløp den dagen de skal flytte.(Istock)

 

Litt og litt  

Kun åtte prosent av de som har fått foreldrehjelp sier at de fikk hjelp i form av at foreldrene sparte gjennom barnas oppvekst, viser undersøkelsen. –Dette anbefaler jeg alle til å gjøre, sier Folkvord.

- Spar jevnt og trutt over mange år. Da trenger du ikke sette av store beløp, men du får tilfredstillelsen av å kunne hjelpe barna den dagen de trenger det.  

250 i måneden blir 60000 i egenkapital.

-Sparer du for eksempel 250 kroner i måneden til barnet er 20 år har hun eller han 60000 kroner i egenkapital, pluss rentene, legger hun til.

 

Sjekk selv hva et månedlig sparebeløp kan utgjøre over tid.

 

Ung mann med boligblokker i bakgrunnen Det vil føles godt å kunne hjelpe dine voksne barn den dagen de virkelig trenger det. (NTB)

 

Gaver for livet

Gjennom oppveksten får gjerne barna en rekke gaver med kortvarig glede, særlig når de er veldig små. – Da kan det være bedre å oppfordre familie og venner til å gi penger til boligsparing, sier Folkvord. 

Kan bli store summer hvis flere bidrar

- Du trenger ikke å spare alle pengene på samme sted. Du kan for eksempel oppette en månedlig spareavtale i aksjefond, og sette pengegaver fra venner og familie inn på boligsparing, sier hun. 

 

Les mer om boligsparing til barna her.

Andre leste også