Kjøpe bolig nå, eller vente?

Av Kristin O. Iversen, 2.8.2017 Foto: Inivso/NTBScanpix

Boligprisene faller for tredje måned på rad. Betyr det at en gyllen mulighet har åpnet seg for deg som kjøper nå, eller bør du vente?


- Hvordan kan du stole på en eiendomsmeglers råd om når du bør kjøpe tenker du kanskje, er ikke vår jobb å selge?   

Svaret på det er selvsagt ja, vår jobb er å hjelpe folk som skal selge boligen sin å få solgt til best mulig pris, sier Pål Melbye i DNB Eiendom. 

 

Pål Melbye

- En god megler vet hva som påvirker markedet mest, sier Melbye

 

Ingen kjenner boligmarkedet bedre enn eiendomsmeglere som har vært med en stund, så jeg tror vi kan komme med et og annet nyttig råd, sier han. 

 

Les også: Hvorfor bruke eiendomsmegler?

 

Forrige prisfall ga gylne muligheter

De fleste meglere med noen år på baken har også vært gjennom perioder med prisfall, sier Melbye.

– Forrige gang vi så et relativt stort prisfall i norske boligpriser, var under Finanskrisen i 2007-2008. Da falt boligprisene i Norge nesten 20 prosent på relativt kort tid, og markedet stoppet helt opp i en periode. 

De som kjøpte bolig i 2008 gjorde gode kjøp

Det er ikke mange som husker det siste prisfallet, men jeg skal love det at alle som jobbet som eiendomsmegler da husker det. - Ingen oppdrag, ingen lønn. Både selgere og kjøpere holdt seg vekk. Mange meglere slet økonomisk, og mange sluttet i faget i den perioden, sier Melbye.

- Vi er ikke der nå, nå har vi nok å gjøre.

 

Les også: Boligprisene falt 1,2 % i juli, nå er vi tilbake der vi var i mars 

 

Prisfallet vi ser nå er bare en justering

Situasjonen vi har nå ligner verken på den vi så i 2007 eller i andre perioder der fasit har blitt krafige prisfall. Et krakk betinger at folk slutter å etterspørre boliger fordi økonomien er usikker. 

- Det vi ser i markedet nå er at de nye lånereglene som ble innført fra januar i år, har fungert etter hensikten. Når folk får mindre i lån reduseres muligheten for å by over nestemann og prisene dempes, sier Melbye.  

Det er nok av kjøpere, de har bare litt mindre å rutte med.

- Jo, folk har litt mindre penger å rutte med, men salget går unna. Faktisk har vi solgt 40 prosent flere boliger i juli i år enn i juli i fjor. Etterspørselen er absolutt til stede. 

At prisene skal mye ned har vi ikke noe tro på, jeg vil heller kalle den en justering etter et helt vilt 2016. Årsveksten nå er tilbake på et mer normalt nivå.

- Norsk økonomi gjør det godt, arbeidsledigheten er lav og rentene forventes også å være lave i mange år framover. Folk har god økonomi og de samme ønskene og drømmene som før når det gjelder bolig. De er bare litt avventende.

 

Les også: Hva påvirker boligprisene i Norge opp og ned?

 

Mye mer å velge i

Årsaken til prisfallet vi ser nå er de nye lånereglene og at kjøperne har mye mer å velge i enn for et halvt år siden. Når det er nok boliger til alle ser ikke kjøperne grunn til å by over hverandre. Og uten heftige budrunder, ingen prisvekst. 

Når boligene er solgt unna vil vi nok se prisstigning igjen. 

Det vi har nå er et typisk «kjøpers marked», sier Melbye. - Som kjøper har du nå mye å velge i og en større sannsynlighet for å finne en bolig som passer deg. Å slippe heftige budrunder er jo også behagelig.

- Jeg er overbevist om at de som velger å kjøpe bolig nå vil gjøre et godt kjøp. Noe kraftig prisfall tror jeg ikke vi vil oppleve før det eventuelt skjer noe som gjør at folk frykter for økonomien sin.

 

Les også: Hvor mye tjener en eiendomsmegler? 

 

Andre leste også