Lønner det seg å kjøpe bolig i januar?

Tekst: Kristin O. Iversen, 10.1.2017 Foto: Istock/ Inviso

Vi eiendomsmeglere blir ofte spurt om når på året det er lurt å kjøpe eller selge, sier Sondre Hov Ulsaker i DNB Eiendom. – Svaret vil kunne variere veldig.

.

Historisk sett er det jo slik at boligprisene i snitt øker mest på begynnelsen av året, og i januar pleier vi alltid å oppleve et ekstra press.

- Men når det er sagt avhenger prisvekst alltid av to ting: antallet boliger til salgs i et lokalt marked og antallet boligkjøpere på jakt i det samme markedet, sier Salgsdirektøren i DNB Eiendom. 

SondreUlsaker Salgsdirektøren i DNB Eiendom forteller at januar ofte preges av mange boligkjøpere og få boliger til salgs. Nå i 2017 stemmer dette bedre enn noensinne (Foto: Inviso) 

 

Ofte størst prispress tidlig på året

For Norge som helhet er det normalt færre boliger til salgs på begynnelsen av året hvert år.  Samtidig er kjøpermassen relativt stabil over tid: Vi vet at det til enhver tid er omtrent 2 av 10 nordmenn på boligjakt, uavhengig av tilbud.

Nå i inngangen av 2017 er situasjonen enda mer presset enn i tidligere i år. Det er hele 12,5 prosent færre boliger til salgs i Norge nå enn vi hadde ved inngangen til 2016. I Oslo er tallet nesten 20 prosent lavere.

Få boliger ute gjør at vi forventer et ekstra press i boligmarkedet nå framover, spesielt i Oslo.

Situasjonen på Østlandet har vært presset over lang tid og på grunn av for lav byggetakt på nye boliger og stor tilflytting har presset bare økt og økt. Det har blitt stadig flere om stadig færre boliger på den sentrale Østlandet.

Les også: Derfor bør du unngå kupping!

 

Mønsteret i prisutviklingen var utypisk i 2016

- Fra år til år har vi kunnet se et mønster i prisutviklingen der veksten normalt har vært høyere på begynnelsen av året når boligkjøperne konkurrerer om færre boliger. Så flater gjerne prisene ut før de gjør et lite byks opp igjen rundt august, for så og synke igjen mot slutten av året, sier Ulsaker.

2016 ble et utypisk år, hvor prisene gikk opp også mot slutten av året.

Dette hovedsaklig fordi etterspørselen i Oslo-området har vært ekstrem i forhold til tilbudet i 2016. Det  dro opp landsgjennomsnittet også de siste månedene. 

Boligpriser2016

 Figuren viser prisutvikling på boliger i Norge de siste 7 årene fram til og med desember 2016 (Tall: Eiendom Norge)

 

Bør jeg selge tidlig på året da?

Nesten alle boligselgere i Norge er også boligkjøpere, påpeker Ulsaker. Samtidig vet vi at de fleste selger og kjøper i samme marked til omtrent samme tid: Da spiller det egentlig ikke så stor rolle om prisene stiger mye akkurat da.

- Skal du imidlertid selge i et trått marked der prisene faller, slik vi så i Stavanger i 2016, stiller det seg annerledes sier han.

Så lenge du kjøper og selger i samme marked spiller egentlig ikke prisutviklingen så stor rolle

-I et fallende marked du måtte påregne lang tid på å få solgt, og du må også belage deg på å justere ned prisen underveis. - De fleste vil nok da velge å selge først, før de kjøper noe nytt.

Les også: Våre beste tips til deg som skal kjøpe bolig

 

Avhenger også litt av type bolig

Hvilke råd vi vil gi vedrørende salgstidspunkt vil også avhenge av hvilken type bolig du skal selge, fortsetter salgsdirektøren. – En flott beliggende enebolig med stor pent opparbeidet hage vil vi som regel anbefale å selge når hagen står i full flor, sier han. Folk kjøper jo mer enn interiør når de kjøper bolig, uterommet er også viktig.

Norge består av mange lokale boligmarkeder hvor svarene vil variere. 

-Små leiligheter på sin side går som regel godt unna uavhengig av tid på året, men skal du selge i en universitetsby med mange studenter for eksempel, kan det lønne seg å legge den ut når du vet nye studenter strømmer inn i byen.  

 

Lokalkunnskap er viktig ved boligsalg

Nettopp fordi hvert marked er forskjellig, vil jeg råde deg å høre med en lokal eiendomsmegler om disse tingene når du vurderer å selge, sier Ulsaker.

– Gode råd koster ingenting, men kan gi deg verdifull innsikt om det markedet lokale meglere kjenner ut og inn. Hadde du for eksempel tatt en telefon til en av våre meglere så kunne vi enkelt gått inn i vårt boligkjøperregister og sett hvor mange som var på jakt der du skal selge. Det gir en god indikasjon.

Mitt beste råd er derfor: Forhør deg med en lokal eiendomsmegler!

-I tillegg møter jo lokale meglere ofte de samme folkene på visninger i området, og vet hva folk er på jakt etter. De vet også når på året eneboligskjøperne rører på seg, eller når studentene normalt kommer til byen.

 

Les også:

Hvordan spå boligprisene framover?

Befolkningsveksten gir vedvarende prispress i StorOslo

Derfor kan det lønne seg å kjøpe bolig på sommeren

 

Andre leste også